Blogi

6. elo, 2020

Toiminimi Eräkokki Paavo Sutinen jää historiaan, ja Eräkokki-yritystä pyörittää nyt elokuusta 2020 alkaen Erägrilli Oy, jonka toimitusjohtajana on kuusankoskelainen Paavo Sutinen. Yhtiön Y-tunnus on 3149523-7.

26. huhti, 2020

Vaikkei tänä vappuna olekaan normaalia vapputoimintaa eli kulkueita ja puheita, karnevaalia ja kansankokoontumisia, niin silti Kuusankosken keskustassa on jotain toimintaa.

Vappupäivänä perjantaina 1.5 n. klo 10-15 Kuusaantorin edustalla on ainakin Eräkokki noutoruokapisteineen (grillistä mm. Korpelan grillimakkaraa, mahtavan suuria Äijä- ja Erähampurilaisia sekä kookkaita pekoninakkikääröjä) sekä aivan upean herkullisia lakuja ja karkkeja myyvä Karkkiparkin Taisto. Eli vapunpäivään on saatavilla sekä suolaista että makeaa särvintä kullekin tarpeen mukaan

Eräkokki on vapunaattona torstaina Kouvolan torilla ja keskiviikkona 29.4 Taavetin torilla. Lauantai 2.5 menee Karhulan torilla.

Muistakaa turvavälit ja hygienia. Eräkokin teltalta löytyy käsienpesupaikka sekä käsidesiä.

24. huhti, 2020

Kun tämä koronan aiheuttama yli kymmenen henkilön kokoontumiskielto päättyy tai ainakin avartuu, niin silloin Eräkokki jatkaa oitis markkinajärjestäjän hommiaan. Toki tietenkin sillä edellytyksellä, että Aluehallintovirasto (AVI) antaa luvan pienempien alle viidensadan henkilön tapahtumien järjestämiselle.

En lähde heti siitä oletuksesta, että kieltojen avautumisen myötä kaikki rajoitusten tuoma kurjuus, taloudellinen epävakaus ja epävarmuus tulevaisuudesta kertaheitolla poistuu. Saapuvatko kaikki ennen samoilla markkinoilla myymässä olleet kollegat paikalle, saapuuko suuri yleisö paikalle ja kuinka paljolti, siinä kaksi suurta kysymysmerkkiä. Vaikuttaako koronan tuoma markkinakatkos kuluttajahintoihin, vaikuttaako se niihin hintoihin, joita markkinajärjestäjä, esim. Eräkokkki siis, joutuu maksamaan alueen omistajalle paikkavuokrana. Vaikuttaako se Poliisin lupapalvelun tai lehtimainonnan hintoihin, en tiedä.

Mutta sen tiedän, että kun järjestelylupa heltiää, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan sekä Päijät-Hämeen alueella nähdään taas markkinoita.

Eräkokin tulevat markkinat 2020 (jos on lupa järjestää):

Kesäkuu
su 7.6 Kuusankosken markkinat
ti 9.6 Rakokiven markkinat, Nastola
su 28.6 Valkealan markkinat

Heinäkuu
la 11.7 Voikkaan markkinat

ti 14.7 Myllykosken markkinat
su 19.7 Taipalsaaren kevätmarkkinat

ti 21.7 Rakokiven markkinat, Nastola

Elokuu
ti 18.8 Rakokiven markkinat, Nastola

Syyskuu
la 12.9 Voikkaan markkinat

Lokakuu
su 11.10 Valkealan markkinat

Marraskuu
la 7.11 Kuusankosken markkinat

ti 17.11 Myllykosken markkinat

Joulukuu
(marras-joulukuun vaihteessa Tallin montun markkinat, järjestäjänä Kymin kerho ry jota EK avustaa, pvm vielä auki)
ti 15.12 Rakokiven markkinat, Nastola

Listaan voi tulla muutoksia riippuen muiden markkinajärjestäjien kalenterin varaamisesta. Mutta tämän listan pyrin pitämään näin kuin se tässä on. Hyvää kesää Teille kaikille!

14. huhti, 2020

Facebookissa pyörii postaus, jossa on köyhä katukauppias ja rikas ostaja. Rikas tinkii köyhältä, mutta karauttaa sitten mersullaan ravintolaan syömään ja jättämään sinne tippiä. Siihen viitaten päätin tämän kirjoittaa.

Kun suomalainen asiakas menee kauppaan tai ravintolaan, hän maksaa juuri sen summan, mitä ne ostetut tuotteet yhteensä maksavat. Ravintolassa hän antaa riksaa eli tippiä. Helposti vaikka 18 euron ravintolahinta maksetaan kakskymppisellä ja sanotaan "pidä loput".

Noh, kun tullaan torille tai markkinoille, niin mitä tekee tämä ravintoloissa tippejä jakava asiakas? Hän tinkii, hän tinkii vaikka parin euron ostoksesta. Ei suurin surminkaan olisi valmis maksamaan esim. viidestä kahden euron tuotteesta kymppiä, tai sitten ainakin pitäisi saada kuudes siihen kylkiäiseksi. Kaupassa hän ei näin toimi.

Miten ihmeessä lasku maksetaan inisemättä jossain ketjuravintolassa ja annetaan jopa tippiä, kun hädin tuskin hengissä pysyvältä matalapalkkaiselta torikauppiaalta tingitään se viimeinenkin pärjäämisen mahdollisuus pois?
Tiedän kyllä monissa kulttuureissa torikauppaan kuuluvan tinkimisen, mutta tämä on Suomi, eikä mikään idän tai Afrikan basaari. Eikö jo nyt viimein olisi aika miettiä, kannattaako meidät pienet yksinyrittävät kaataa joidenkin pikku summien vuoksi?
Kun saavutte torille, maksakaa se hinnastossa lukeva hinta, muuta en pyydä. Tippiä en oleta saavani, mutta ei sekään pahaa tekisi. Jos nyt joku ajattelee mun olevan ahne, niin hän on oikeassa, olen ahne elämälle. Ilman toimeentuloa en vaan voi elää, kuten ei kukaan muukaan.
Mieti!

1. huhti, 2020

Eräkokki on alkanut toimittaa lämpimiä ja pakastettuja ruoka-annoksia varsinkin karanteenissa oleville kansalaisille. Jakelua suoritetaan pääsääntöisesti Eräkokin kotipaikkakunta Kuusankoskella, mutta myös muualle lähialueille ruokia on toimitettu tai niitä on tilaajan toimesta noudettu sinne.

Päätuotteena on ollut ja on jatkossakin Eräkokin kuuluisa lohikeitto (L, G), jota on mennyt joitakin kymmeniä puolen litran annoksia joka päivä. Kuva kertonee mistä on kyse. Toki muitakin ruokia toimitetaan, jos niitä tilataan.

Nyt voimia kaikille koronaviruksesta tai sen tuomasta uhkasta kärsiville.