Blogi

24. tammi, 2021
(Netistä lainattu teksti, en tunne alkuperää. T: Eräkokki Paavo)

Huominen (25.1) Paavon päivä on ollut tärkeä keskitalven merkkipäivä. »Paavo parasta talvea» eli päivät ovat valoisampia ja ihmiset voivat nauttia talven keleistä. Paavo on talven puoliväli, johon mennessä puolet lumista on satanut ja puolet eläinten ruuasta kulunut. Päivän jälkeistä viikkoa on joillakin alueilla sanottu »talvennavaksi» ja viikon keskiviikkoa puolitalven keskiviikoksi.

Paavon päivänä päivä lämmittää jo reen perällekin. Jos silloin aurinko paistaa kirkkaasti koko päivän - tai ainakin niin kauan, että mies ehtii hevosen valjastaa - tulee hyvä viljavuosi, kaunis kevät ja hyvä hernesato. Paavona onkin perinteisesti syöty Lounais-Suomessa hernekeittoa.
Jos rokan aineksia ei ollut kotona, haettiin »Paavon pavui» ja siansorkkia naapurista. Rikkaat maksoivat saamisistaan, mutta köyhät saivat ne ilmaiseksi. Anteliaisuus toi talolle hyvää onnea samaan tapaan kuin muinakin juhlapyhinä ja edisti tulevan kesän hernesadon onnistumista.

Jos Paavona tuiskutti niin paljon, että reen jalaksen jälki meni umpeen, niin tulevana kesänä pellava, hamppu, tupakka tai peruna ei menestyneet. Toisten enteiden mukaan Paavon lumisade ennustelee hyvää satoa, ainakin herneen osalta. Jos Paavona pyryttää sen verran, että oljenkorsi peittyy, tulee sinä vuonna huono vuodentulo.

Vaikka Paavona päivä jo paistaa, niin kovin lämpimistä keleistä ei voi vielä puhua. »Paavo pakkasen parina, nenä räässä, parta jäässä». Sanottiin, että jos pakkanen ei pauku Paavona, kesäkään ei ole oikein mistään kotoisin eikä sato onnistu. Paavon päivän lämmin etelätuuli vuorostaan enteili menestyksellistä marjavuotta.
3. joulu, 2020

Perustin Facebookiin uuden julkisen ryhmän nimeltä Missä kauppiaat kulkevat.
Sen tarkoitus on, että tori- ja markkinakauppiaat listaavat sinne omat kulkureittinsä ja myyntipaikkansa päivämäärätietoineen, jotta asiakkaiden on helppo paikantaa omat kauppiaansa Suomen lukuisilta myyntipaikoilta.
LINKKI SIVUSTOON.

12. loka, 2020

Eräkokki (nyk. Erägrilli) on järjestänyt parin viime vuoden aikana hieman yli 30 markkinaa ja kymmenkunta iltatoria + muutaman muun tapahtuman. Tästä syystä halusin muistaa niitä kauppiaita, jotka ovat olleet jokaisessa tai lähes jokaisessa järjestämässäni markkinatapahtumassa mukana.

Teetin 10 kpl näitä postikortin kokoisia puutauluja heille, jotka ovat eniten mukanani kiertäneet. Jaoin taulut eilen Jokelan markkinoilla Valkealassa. Kiitos laattojen toteuttamisesta kuuluu Palkinto-Pajariselle Kouvolasta.

Kiitos Karkkiparkki, Muikkumesta, Vehkamarja ja vihannes, Sirkan leipomo, Elimäen Korikeskus, Kalevi Manner, Aija Kytö, Väinö Kiianen, Ensio Kallio + eräs, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

10. syys, 2020
Siinä missä hampurilaisketjujen mestoissa ei juurikaan saa itse valita täytteitä hampurilaiseensa, meillä Erägrillin teltalla se tehdään joka kerta, joka ikinen kerta. Siis se täytteiden ja kastikkeiden valitseminen ja nimen omaan asiakkaan toimesta.
Meillä asiakas saa aina itse valita hampurilaiseensa kastikkeen/kastikkeet seitsemän erilaisen kastikkeen joukosta, vaikka ne kaikki seitsemän.
Meillä asiakas saa aina valita hampurilaisen väliin tulevat täytteet, joita on puolisen tusinaa erilaista. Saa ottaa vaikka ne kaikki.
Mikään kastike tai täyte ei tuo lisämaksua, vaan ne kuuluu hampurilaisen hintaan.
Meillä asiakas saa itse valita, syökö hän hampurilaisensa ns. taskusta (paperipussista) vai lautaselta haarukan ja veitsen kanssa.
Meillä saa oikeasti valita. Valinta on SInun!
6. elo, 2020

Toiminimi Eräkokki Paavo Sutinen jää historiaan, ja Eräkokki-yritystä pyörittää nyt elokuusta 2020 alkaen Erägrilli Oy, jonka toimitusjohtajana on kuusankoskelainen Paavo Sutinen. Yhtiön Y-tunnus on 3149523-7.