21. syys, 2022

Kuihtuvat markkinat

Tällaista ei pitäisi julkisesti kirjoittaa, ja taatusti tulee paskaa niskaan, syyttelyä, irvailua ja kenties vihaakin, tiedän jo keltä ja mistä suunnasta. Kirjoitan kuitenkin.

Korona kuritti ja kurittaa yhä kovalla kädellä markkinoita ja sitä kautta markkinakauppiaita. Paljon kauppiaita on lopettanut, muttei ehkä niin paljon, kuin alati pienentyvistä markkinoista voisi päätellä. Mulla on tuntuma, myönnän: ei tieto vaan luulo, että osa kauppiaista ei ole lopettanut, vaikkei normaalimarkkinoilla enää käykään. Osa on siirtynyt kulkemaan ainoastaan kauppiasporukoiden kanssa, jotka järjestävät ns. salaisia markkinoita. Salaiset markkinat tarkoittavat sitä, että niistä infotaan vain tiettyjä sisäpiirien kauppiaita, eikä näin ollen klikkiin kuulumattomalla kauppiaalla ole tietoa eikä pääsyä ko. salaisille markkinoille. Noh, kukin tavallaan.

Tällä on sellainen sivuvaikutus, että nämä kauppiasklikit kulkevat ristiin rastiin maata pitämässä omia myyntitapahtumiaan juuri ennen alueen oikeita virallisia markkinoita. Kun näiltä klikkien markkinoilta, klikkimarkkinoilta, ihmiset hakevat imuriin pölypussit, loppuvuodeksi karkit ja lakut, vaatteet ja säilykkeet plus paljon muuta, ei suurella yleisöllä ole enää tarvetta tulla niille oikeille ja perinteisille markkinoille. Tämä tietysti syö klikkiin kuulumattomien perinteisten kauppiaiden tienestejä, ne jopa pakottavat perinteisiä kauppiaita lopettamaan elinkeinonsa.

Peli on kovaa ja raakaa. Itse järjestin ennen koronaa vuodessa paritkymmenet markkinat. Niistä kaikista annoin julkisen tiedon niin, että aivan jokaisella kauppiaalla oli mahdollisuus saada tieto markkinoiden pitopaikasta ja -ajasta, ja monella myös mahdollisuus osallistua niihin. Eli julkiset markkinat siis. Tänä vuonna järjestin/järjestän puoli tusinaa markkinaa, eli pudotus määrässä on todella suuri. Ensi vuonna järjestän maksimissaan kolmet, jos niitäkään.

Pikkasen harmittaa, mut täytyy keksiä jotain uutta. Harmittaa erityisesti niiden kauppiaiden puolesta, jotka ovat uskollisesti mun järjestämille julkisille markkinoille osallistuneet, he eivät kuulu näihin klikkeihin. Mun markkinoita on ollut kolmen vuoden aikana yhteensä reippaasti yli puolensataa, ensi vuodesta alkaen ei ehkä yhtään. Tälle vuodelle mulla on vielä Costellan markkinat Kuusankoskella (Kouvolan alue) lauantaina 1.10, sekä Ristiinan joulumarkkinat (eteläinen Mikkeli) lauantaina 26.11.

En voivottele pelkästään omien markkinoitteni vuoksi, vaan saman huomaa lähes kaikilla markkinoilla. Niissä on entistä huomattavasti vähemmän kauppiaita ja yleisöä. Ja kun on vähän kauppiaita, ei markkinajärjestäjä enää kykene panostamaan mainostamiseen entiseen malliin, ja siksi edes yleisö ei aina tiedä markkinoiden olemassaolemisesta mitään. Näin oli juuri eilen paikkakunnalla, missä aiemmin oli tosi suuret ja yleisövetoiset markkinat, ja eilen vain rippeet entisestä. Olisiko eilen ollut paikalla noin parikymmentä prosenttia siitä kauppiasmäärästä, joka ennen koronaa oli. Mainostusta kyllä oli, muttei kovin laajasti, ja sen ymmärrän hyvin.

Silti pää pystyyn, ihmiset, kauppiaat ja järjestäjätkin. Elämä voittaa lopulta, ehkä.

Jaa tämä sivu

unsplash