Blogi

21. syys, 2022

Tällaista ei pitäisi julkisesti kirjoittaa, ja taatusti tulee paskaa niskaan, syyttelyä, irvailua ja kenties vihaakin, tiedän jo keltä ja mistä suunnasta. Kirjoitan kuitenkin.

Korona kuritti ja kurittaa yhä kovalla kädellä markkinoita ja sitä kautta markkinakauppiaita. Paljon kauppiaita on lopettanut, muttei ehkä niin paljon, kuin alati pienentyvistä markkinoista voisi päätellä. Mulla on tuntuma, myönnän: ei tieto vaan luulo, että osa kauppiaista ei ole lopettanut, vaikkei normaalimarkkinoilla enää käykään. Osa on siirtynyt kulkemaan ainoastaan kauppiasporukoiden kanssa, jotka järjestävät ns. salaisia markkinoita. Salaiset markkinat tarkoittavat sitä, että niistä infotaan vain tiettyjä sisäpiirien kauppiaita, eikä näin ollen klikkiin kuulumattomalla kauppiaalla ole tietoa eikä pääsyä ko. salaisille markkinoille. Noh, kukin tavallaan.

Tällä on sellainen sivuvaikutus, että nämä kauppiasklikit kulkevat ristiin rastiin maata pitämässä omia myyntitapahtumiaan juuri ennen alueen oikeita virallisia markkinoita. Kun näiltä klikkien markkinoilta, klikkimarkkinoilta, ihmiset hakevat imuriin pölypussit, loppuvuodeksi karkit ja lakut, vaatteet ja säilykkeet plus paljon muuta, ei suurella yleisöllä ole enää tarvetta tulla niille oikeille ja perinteisille markkinoille. Tämä tietysti syö klikkiin kuulumattomien perinteisten kauppiaiden tienestejä, ne jopa pakottavat perinteisiä kauppiaita lopettamaan elinkeinonsa.

Peli on kovaa ja raakaa. Itse järjestin ennen koronaa vuodessa paritkymmenet markkinat. Niistä kaikista annoin julkisen tiedon niin, että aivan jokaisella kauppiaalla oli mahdollisuus saada tieto markkinoiden pitopaikasta ja -ajasta, ja monella myös mahdollisuus osallistua niihin. Eli julkiset markkinat siis. Tänä vuonna järjestin/järjestän puoli tusinaa markkinaa, eli pudotus määrässä on todella suuri. Ensi vuonna järjestän maksimissaan kolmet, jos niitäkään.

Pikkasen harmittaa, mut täytyy keksiä jotain uutta. Harmittaa erityisesti niiden kauppiaiden puolesta, jotka ovat uskollisesti mun järjestämille julkisille markkinoille osallistuneet, he eivät kuulu näihin klikkeihin. Mun markkinoita on ollut kolmen vuoden aikana yhteensä reippaasti yli puolensataa, ensi vuodesta alkaen ei ehkä yhtään. Tälle vuodelle mulla on vielä Costellan markkinat Kuusankoskella (Kouvolan alue) lauantaina 1.10, sekä Ristiinan joulumarkkinat (eteläinen Mikkeli) lauantaina 26.11.

En voivottele pelkästään omien markkinoitteni vuoksi, vaan saman huomaa lähes kaikilla markkinoilla. Niissä on entistä huomattavasti vähemmän kauppiaita ja yleisöä. Ja kun on vähän kauppiaita, ei markkinajärjestäjä enää kykene panostamaan mainostamiseen entiseen malliin, ja siksi edes yleisö ei aina tiedä markkinoiden olemassaolemisesta mitään. Näin oli juuri eilen paikkakunnalla, missä aiemmin oli tosi suuret ja yleisövetoiset markkinat, ja eilen vain rippeet entisestä. Olisiko eilen ollut paikalla noin parikymmentä prosenttia siitä kauppiasmäärästä, joka ennen koronaa oli. Mainostusta kyllä oli, muttei kovin laajasti, ja sen ymmärrän hyvin.

Silti pää pystyyn, ihmiset, kauppiaat ja järjestäjätkin. Elämä voittaa lopulta, ehkä.

12. heinä, 2021
Avoin kirje markkinakauppiaille.

Mitä kauppiaana/myyjänä tuumit, oletko enemmän "kotonasi" cityjen, pikkukaupunkien vai maaseudun markkinoilla? Käykö kauppa paremmin kaupungissa vai maalla?

Ite olen ehdottomasti maaseutujen kannalla. Myyn jossain peräkylän pusikossakin paremmin kuin suurissa kaupungeissa tai kaupungeissa ylipäätään. Mulla toimii myös pienet taajamat, muttei juurikaan kaupungit. Mun artikkelihan on ruokavoittoista, mulla on aina lämminruoka + kahvila- ja grillituotteita.

Maalla lähes jokainen markkinakävijä on maksava asiakas, siellä ei ole "renkaanpotkijoita" kuten on kaupungeissa. Vaikka maaseudun markkinoilla käy vähemmän porukkaa kuin cityssä, niin ostohalukkuus on maalla taatusti suurempaa ainakin mun tuotteilla ja monilla muillakin.

Oon järjestänyt tässä muutaman viime vuoden aikana n. 50 markkinatapahtumaa yhteensä neljässä eri maakunnassa. Yhtään isoa kaupunkia siellä ei ole mukana, suurin on ollut oma kotipaikkani Kuusankoski, jossa on n. 20 tuhatta asukasta. Pieniä taajamia, kirkonkyliä ja ihan pikku paikkoja on järjestelylistalla monta, ja mitä pienempi se paikka on ollut, sitä paremmin oon myynyt. Ymmärrän silti toki hyvin, että eri artikkeleilla on erilainen menekki maalla tai maalikylissä.


Mulla on ollut tänä vuonna järjestettävinä ihan uusina markkinapaikkoina Vuohijärvi ja Heituinlahti, joissa molemmissa oli hyvä myynti. Ei pelkästään minulla, vaan muillakin siellä olleilla kauppiailla. Lisäksi löytyy pikkupaikkoja kuten Anjala, Koria, Voikkaa, Myllykoski ja niin edelleen.

Summa summarum: Järjestän jatkossakin pikku paikkojen markkinoita, ja uskon, että mukanani seuraavat kauppiaat saavat hekin hyvää tuottoa artikkeleilleen, tällaista palautetta olen heiltä saanut viimeksi lauantaina ja viime torstaina.
Ei mulla nyt muuta kuin kireitä siimoja kaupankäyntiin, folks.
5. huhti, 2021
Onneks ei oo huomenna mitään ihmeempää kiirusta. Aamulla ylös puol neljältä, auton lastaus yms pakolliset hommat, matkaan vartin yli viis, Valkealan kautta Kausalaan, jossa oltava kuuelta. Sit kiireesti kahvi-ruoka-grilliteltta pystyyn + sen kalusteet yms, sit seittemäksi takaisin Kouvolaan tukkuun, sieltä takaisin Kausalaan, missä yhteen asti. Sit kiireesti leirin purku, uudelleen tukkuun, ja ei kun seuraavaan myyntipaikkaan Kouvolan Utinkadulle. Siellä leirin pystytys ja myyntiä ilta kuuteen. Taas kerran telttasysteemin purku, ja Valkealan kautta kotiin Kuusaalle. Kylmät kylmiöihin, välineiden tiskaus. Tuolloin kello on lähes kaheksan illalla. Jotain nassuun, pesu ja yöunet, jos saa nukutuksi.

Ke-aamulla puol viieltä ylös, auton pakkaus, ja matkaan Valkealan kautta Taavettiin. Taavetin jälkeen Valkealan kautta kotiin ja normaalit puuhat, eli kylmät, tiskit ynnä muuta.
Ajokilometrejä tulee tiistaina onneks vaan 130, ja keskiviikkona 110 km. Helppoa tää persaukisen elämä. Omaa rahaa ei oo ollut marraskuun jälkeen, kaikki menee yrityksen pyörittämiseen, kiitos koronasulkujen. Noh, kyl tää korona vielä loppuu ennen vuotta 2030.
6. maalis, 2021
Myyn torilla aivan valmista ruokaa sekä lämpimänä että pakastettuna. Miten se on koronan kannalta vaarallisempaa, että ruoka ostetaan ulkoilmassa torilta ja mennään kotiin syömään kuin se, että joka ikisestä taloudesta joku tai jotkut käy kaupassa, jossa ihmisiä on kerrallaan monasti kymmeniä, jopa satoja, kertoja enemmän kuin torilla? Onko todella niin, että ulkona torilla on helpompi saada virus kuin sisällä kaupassa?
Tämän kun joku päättäjä selittää mulle aukottomasti, au-kot-to-mas-ti, niin kiitän häntä oikein kädestä jalasta sitten, kun taas kätellä saa. MitVit?
3. helmi, 2021
Eräkokin Ducaton toinen vetoakseli meni viikko sitten päreiksi Taavetin torilta kotiin lähdettäessä. Ei siinä auttanut kuin vedättää keltainen kostaja hinurin kyytiin ja ajattaa Kuusaalle kotipilttuuseen. Paikallinen Kuusaan Autotarvike -korjaamo antoi mulle vuokrapakun käyttöön, jolla ajelin viikon verran torikeikkoja. Viimein tänään viikko auton hajoamisen jälkeen tuli varaosat, ja nyt auto on ehjätty ja vuokrapaku palautettu kyseisessä korjaamossa. Hyvin skulaa, kiitos korjaamon henkilökunnalle.

Sitä minä vaan, että jos auton joku osa alkaa pitää pahaa ääntä, kannattaisi tutkia ja korjata se ajoissa ennen lopullista hajoamista. Mulle tuli extrakuluja hinaus + pakun viikon vuokra. Ja tietysti just talvella, kun tulot on melko niukat (lue: lähes olemattomat). Mut niin tai näin, nyt pelittää Dukato, joskin rahapussi on entistä kevyempi kantaa.